The spirit of ’45

the spirit of '45Mes Informació
Puntuacio: 4 (sobre 5)
Cine: Verdi pak
Data: 6 d’octubre de 2013
Idioma: anglès subtitulat
Durada: 94
Director: ken Loach
Gènere: Reportatge

El documental pretén subratllar i homenatjar un moment clau de la història de la Gran Bretanya marcat per una consciència solidària sense precedents. L’any 1945 va ser un punt d’inflexió. La unitat del poble britànic durant la Segona Guerra Mundial i el dolorós record del període d’entreguerres va fer aflorar un ideal social nou. La fraternitat és el lema de tota aquesta època.

Loach, no fa aquesta pel·lícula reportatge, per a evocar temps passats sinó per a plantejar la necessitat de recuperar aquells ideals, davant de l’enfonsament actual del sistema, tan econòmic com de valors, i el ressorgiment de les grans diferencies socials.

El sistema capitalista dóna la impressió de ser poderós i tindre bona salut, quan probablement ja fa temps que ha començat el seu declivi i està en fase terminal. Això contrasta, i dona que pensar, en com s’han cremat el termes socialisme, i ja no diguem comunisme. Loach, sense atrevir-se a posar-hi nom, veu la necessitat de recuperar aquell esperit del ’45 (a Gran Bretanya). Serviria el terme “socialisme distribuït” per a representar la solidaritat, el voluntariat i el cooperativisme, que posi nom a aquest sistema que reclama Loach?

 

El bosc

Mes Informació

Puntuacio: 4 (sobre 5)

Cine: Lauren Horta

Data: 4 de gener de 2013

Idioma: català

Durada:  98

Director: Oscar Aibar

Gènere: Drama, Fantasía

Interesantíssima pel·lícula. El director ens ensenya com en un pressupost baixíssim es pot fer bon cine. El guio es basa en la novel·la de Sánchez Pinyol que en una gran imaginació no te inconvenient en introduir elements fantàstics per simplificar el guió. Tots hem sentit contar histories als nostres parents , com la gen s’amagava al boscos per a no ser descoberts pels respectius bàndols contraris, aquí com aquest assumpte no era fonamental, a Ramon se’l traguen boles de llum per amagar-se. Lo fonamental de la pel·lícula: La vida a la comarca del Matarranya durant la guerra civil: La gent, la llengua, la natura i una gran historia d’amor entre Dora i Ramon.
Aquesta pel·lícula es un pecat doblar-la a altres idiomes en lloc de posar subtítols. Escoltar la dolçor del català que parlem al Matarranya es de les coses millors que hi

Hereafter (mas alla de la vida)

Mes Informació

Puntuacio: 3,5 (sobre 5)

Cine: Filmoteca de Catalunya

Data: 28 de febrer 2012

Idioma: anglès. (USA 2010)

Durada: 124 minuts

Fa dos anys vaig fer un comentari d’una pel·lícula de Clint Eastwood,
pensant que seria l’ultima i ves per bon n’estic fent un altre. Bona peli. De
lo millor, son els efectes especial d’un maremoto al principi de la pel·licula

Two Lovers

Mes Informació

Puntuacio:  4    (sobre 5)

Cine: Filmoteca de Catalunya

Data: 2 de gener 2011

Idioma: anglès.   (USA 2008)

Durada: 110  minuts

Director: James Gray

Entre comèdia romàntica i drama. Leonard es un solter, aficionat a la fotografia,  que viu en los seus pares  portant una vida grisa dintre de la seguretat que dona tenir una família de botiguers jueus que l’estima. A la seva vida quasi de sobte entren dos dones:  La filla d’uns amics de la família i una veïna de la escala on viu. La primera es molt convenient per a la seva estabilitat i per a donar continuïtat a la seva vida de petit burges.  La segona (Michelle), per a ell, fa el paper de “femme fatal”  encara que no seria correcte definir-la així, ja que Michelle en cap moment l’enganya.  Llògicament a Leonard li tira més la segona.  Lo final, per a mi, es lo millor, brillant, inesperat e insuperable…

Gran Torino

Gran_Torino_posterMes Informació

Puntuacio:  3,5    (sobre 5)

Cine: Filmoteca de Catalunya

Data: 4 de gener 2010

Idioma: anglès.   (USA 2009)

Durada: 116  minuts

Drama

La pel·lícula resulta un pel llarga. La idea de Clint Eastwood (actualment 80 anys) es clara: reflectir la vida d’un home independent en la ultima etapa de la seva vida. Les relacions en los fills i nets, la inevitable solitud dels grans, la manca de salut i la certesa d’una mort propera….

Probablement serà la seva pel·lícula pòstuma. Com a gran actor i director del genero d’acció,  els 79 anys no impedeixen a Walt Kowalski fer front a tot tipus de bandes rodaires  amb pistoles i cops de puny.

La critica al egoisme del fills ja adults que “treballen mol” i no tenen temps de res, i mol menys per a els seus pares, està millor portada que la critica als immigrants asiàtics.